DECIDE SINGUR!

Cât de mult contează pentru tine părerea celui de la alături? Cât de mult ne influențează viața  atitudinea celor din jur? Când spunem  poate  EL/EA are dreptate?
Psihologii au ajuns la concluzia că luăm deciziile conform atitudinii celorlați. Acționăm după placul și gustul cuiva chiar dacă noi confirmăm că e decizia noastră. Ne organizăm gândurile, faptele și întreaga viață după cei din jurul nostru.
Un experiment desfășurat la Universitatea Stanford avea la bază trei etape, respectiv două grupuri.
Etapa 1- membrii primului grup au prestat, în mod repetitiv, diferite activități plictisitoare și lipsite de sens.
Etapa 2- cercetătorii au cerut membrilor primului grup să le spună celor din a doua grupă că prima etapă a fost utilă, plăcută, educativă și interesantă. Pentru a-i motiva și pentru a fi cât mai convingători, cercetătorii au oferit participanților câte un dolar pentru fiecare nou candidat cu care interacționează.
Etapa 3- cercetătorii au aflat care sunt opiniile participanților cu privire la activitățile prestate.Au fost într-adevăr plictisitoare, chinuitoare sau nu?
Rezultatul???
Majoritatea participanților la studiu din prima grupă și-au schimbat atitudinea asupra activităților plictisitoare desfășurate, dându-le valoare. De ce? Subiecții experimentului au avut un dialog interior cu ei înșiși și în fața sumei de bani ei au găsit o justificare pentru minciuna lor. Astfel, oamenii sub influența unor factori externi își modifică atitudinea și acționează în mod contrar credinței lor. De asemenea, membrii din a doua grupă au fost tentați să creadă convingerile celor din prima grupă.
Astfel, există un dezacord între atitudine și realitate, o nevoie de a reduce starea tensionată prin schimbarea atitudinii față de un eveniment, obiect, situație.
Acum să nu credem că viața noastră este controlată în mod indirect de atitudinile altora? Să avem grijă să aplicăm propriile convingeri? Cam greu ți în zilele noastre!
Stick up with your own ideas and opinions, even if sometimes are not yours! :D


Sursă studiu: ww.topexperti.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PRAGA- ORAȘUL CU PESTE 300 DE PODURI

EXPERIENȚA ERASMUS ÎN SPANIA

BARBATUL CE STIE 16 LIMBI