CULTURA LA EA ACASĂ

Sufletul satului

„Copilo, pune-ţi mânile pe genunchii mei.
Eu cred că veşnicia s-a născut la sat.
Aici orice gând e mai încet,
şi inima-ţi zvâcneşte mai rar,
ca şi cum nu ţi-ar bate în piept,
ci adânc în pământ undeva.
Aici se vindecă setea de mântuire
şi dacă ţi-ai sângerat picioarele
te aşezi pe un podmol de lut.

Uite, e seară.
Sufletul satului fâlfâie pe lângă noi,
ca un miros sfios de iarbă tăiată,
ca o cădere de fum din streşini de paie,
ca un joc de iezi pe morminte înalte.”   
                                                                                                                   Lucian Blaga
 
Viața satului cândva pierdut și o călătorie in timp... lucruri rătăcite într-o continuă globalizare.
Muzeul Satului Bănățean ne direcționează în a ne cunoaște trecutul și cultura, viața oamenilor din anii 1800-1900.
Muzeul etnografic în aer liber a fost deschis pentru public la 20 august 1971. În zilele noastre, muzeul reprezintă civilizația și cultura tradițională a Banatului. Casele construite în stil tradițional românesc și unele fiind reprezentarea vie a minorităților din secolul al XIX-lea, sunt construite din lemn, lut, dispunând de a câte trei camere.
Un elemenent omniprezent este soba, dormitoarele mici cu mobilă din lemn, icoanele vechi, semn că în acele vremuri oamenii puneau mai mult accent pe religie. În unele case găsim și cărți vechi pe noptiera de sute de ani. Astfel, în casa de tip „slovac” puteți răsfoi o Biblie ce datează din 1902.
Pereții sunt decorați cu farfurii ornamentale și prosoape, bucătăriile sunt copia fidelă a celor din trecut, curți largi, case cu prispă și tindă. Unele camere dispun de portrete, război de țesut.
Banatul istoric a fost caracterizat ca fiind multietnic și multicultural, românii fiind majoritatea, iar sârbii, mahiarii, slovacii, germanii, ucrainenii fiind minoritarii, adoptând propria cultură.
Toate casele sunt organizate în marea curte a muzeului, trecând de la un vecin la altul, vizible fiind diferențele în funcție de ornamente, mobilă și organizare.
Duminică, 2 iunie 2013 a fost organizat „Festivalul Etniilor”, unde în curtea fiecărei case găseai persoane ce se identificau cu acea cultura: în curtea casei de tip ucrainean erau ucraineni ce serveau turiștilor din mâncarea lor tradițională. Aceeași activitate a avut loc și în curtea casei maghiare, germane, române, etc.
 
Impresii
 
Imaginea fiecărei căsuțe m-a dus cu gândul la casa lui Ion Creanga din filmulețul „Amintiri din copilărie”. Totul e atât de perfect întruchipat.
Camerele mici și pline de obiecte tradiționale m-a dus cu gândul în trecutul plin de istorie, când gospodăria era mândria țăranului și era oglinda situației economice de atunci.
Prezența sobei mi-a adus aminte de soba copilăriei mele care era caldă în fiecare zi de sâmbătă, căci doar în acea zi se făcea pâinea.
Fețele de pernă frumos brodate și păturile de lână m-au condus la zestrea pe care bunica o realiza pentru fiecare copil, chiar și pentru nepoți.
În acel moment am realizat că dispunem de o zestre culturală fără egal și că „nemurirea s-a născut la sat”.
Cele mai pure gânduri, cele mai primitoare case sunt și vor fi cele din inima satului tradițional.
 
Mai jos am organizat o colecție de imagini pentru a vă readuce aminte de viața trăită la sat și de a trezi în unii dorința de  recunoaștere națională- DA, ROMÂNII DISPUN DE CULTURĂ!
Să ne descoperim pe noi înșine înainte de a călători în Europa sau în alte țări îndepărtate.
Te îndrum cu mare căldură la Muzeul Satului Bănățean!
Îți promit că vei rămâne încântați de atmosfera tipic românească.
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 

Pentru mai multe informații, poze și panorama 360, vizitati www.muzeulsatuluibanatean.ro sau mergeți direct la Muzeu, care e deschis de marți până duminică, prețul biletului fiind de 4,5 lei.

Contact: 300136 Timisoara str.Avram Imbroane nr.1
Telefon: +40 256 225 548
Fax: +40 256 225 588
Email: contact@muzeulsatuluibanatean.ro

Învață să îți iubești cultura!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

PRAGA- ORAȘUL CU PESTE 300 DE PODURI

EXPERIENȚA ERASMUS ÎN SPANIA

BARBATUL CE STIE 16 LIMBI